grupvertex

VÈRTEX és una perspectiva integradora i inclusiva. Respectuosa amb les diverses creences, filosofies i cultures. Dialogant i oberta

Menú principal

Betty Friedan

960SEFA AMELL

Aquests dies he estat entretinguda rellegint La mística de la feminitat, de Betty Friedan, que va tenir un considerable èxit al seu moment. És un llibre repetitiu que es fa fins i tot pesat, que desgrana el patiment ocult i silenciós de moltes dones instruïdes, però forçades de manera subliminal a callar. Ella intenta esbrinar quin és el malestar que afecta les dones nord-americanes que, curiosament, no saben què els passa. Se situa en els anys 50, 60. Descriu unes dones, quasi nenes, cultes –han anat a la Universitat–, bellíssimes, a les quals no els falta de res, plenes d’aparells electrodomèstics i amb moltes criatures. Saben cuinar, tenen el seu cotxe, el seu club; i tot el dia viuen pendents que la casa estigui perfecta sense un gram de pols, i que quan arribi el marit, els nens ja dormin i no el molestin, mentre ella es mostra descansada i feliç. Cap d’aquestes activitats casolanes que les hauria de fer felices, en realitat no els en fa, tot i que les han reeducat per això, imbuint-les de la mística de la feminitat que ha de fer-les sentir útils i felices. Tenen un malestar interior que no saben verbalitzar perquè no se senten completes. No se senten realitzades! Han truncat les seves vocacions!

Betty Friedan descriu algunes dones d’aquells anys, que vivien pendents de tot això menys d’elles mateixes. Una minoria, més espavilada, no es va deixar enganyar per l’eslògan heretat dels nazis: Kinder, Küche, Kirche –nens, cuina, església. Aquestes noies van anar a la Universitat i van treure els seus títols. Van ser les primeres metges, advocades, professionals de tot tipus que van obrir camins per a les que els venien al darrere. Van ser les pioneres. Unes altres van seguir el consell de les mares i van imitar el seu rol. En alguns cercles les dones que treballaven eren dignes de commiseració, perquè el seu marit no podia mantenir-les i havien de sortir de casa a buscar feina. Moltes d’aquestes han patit el mal de què parla Friedan, però que elles mateixes encara no saben explicar.

Estem en un altre estadi. Sembla que actualment les dones no tenen aquests problemes. Tenen el de no arribar a tot: la feina, la casa, els fills/es, el curs de perfeccionament, etc. Els homes van entenent, a poc a poc, que s’han d’implicar en la família i han de ser responsables dels petits que creixen al seu costat. I descobrir que ells mateixos també embruten la roba, la cuina i el bany… i implicar-s’hi. No té res de poètic ni enlairat, però és real i necessari per conviure. Les feines no tenen sexe! Si les dones han sabut sortir de casa i desenvolupar qualsevol mena d’ofici amb la mateixa eficàcia que els homes, ells han de saber entra-hi. Des que Betty Friedan va escriure el seu llibre, les dones occidentals han entès que la feminitat no és una mística com es pensava, sinó un dret a exercir, amb dignitat.

8 d’octubre de 2016

 

 

Encara no t'has subscrit per RSS ? No et perdis aquest article!

Entrades relacionades

Comentaris

 1. Assumpcio Cuchi novembre 7, 2016

  Vaig llegir equest llibre quant era jove. Precisament, al llegirlo del reves, em va fer donar compte del timus de:Nens, Casa, Cuina i tot això.

  L’autentic feminisme, desde el meu punt de vista, es no tenir de parar la ma al marit o a qui sigui per comprar un vestit nou o arrangar el quarto de bany.

  L’independecia econòmica es fonamental. La Betty no ho acababa de veure clar

  Afectuosament

  Asun

 2. Verònica March octubre 10, 2016

  No vaig llegir aquest llibre en el seu moment. Friedan va adonar-se d’una cosa elemental, i és que les dones, igual que els homes, som éssers amb qualitats que volen ser desenvolupades. L’àmbit de la llar i la criança dels fills és un dels àmbits de realització humana, però no l’únic, i això és el que provoca malestar en dones que tenen altres aspiracions.

Afegir un comentari

Nom Obligatori

Correu electrònic Obligatori

Lloc web Opcional

Have you Subscribed via RSS yet? Don't miss a post!

Barra lateral

Flaixos recents

Temes

Entrades recents