grupvertex

VÈRTEX és una perspectiva integradora i inclusiva. Respectuosa amb les diverses creences, filosofies i cultures. Dialogant i oberta

Menú principal

Dora Maar, fotògrafa.

imgres

Henriette Theodora Markovitch (Dora Maar), fotògrafa. Nota biogràfica.

Neix el 1907 a Tours (França) i mor a París (França) el 1997. Comença a estudiar fotografia el 1926 i continua els estudis a l’École de Photographie de la Ville de Paris. Entra en contacte amb altres artistes, escriptors i grups d’intel·lectuals compromesos políticament i es posiciona com una activista d’esquerres. És en aquest ambient que coneix a Georges Bataille, André Breton, Luís Buñuel i tot el grup dels surrealistes, del qual es converteix en fotògrafa «oficial» gràcies a la seva fotografia Retrat d’Ubú, que esdevindrà icona del moviment. En les seves fotografies més surrealistes experimenta amb el fotomuntatge, el collage i la il·luminació, com és el cas de Jocs prohibits o Llibertat. En canvi, les seves fotografies més socials mostren els més desprotegits sense muntatges, a través d’una mirada pietosa i digna: Quartet de cecs o Sense subsidi. El 1936 coneix Picasso i inicien una relació sentimental que per a ella esdevindrà autodestructiva. Retrata el procés de creació del Guernica i el 1939 deixa la fotografia i comença a pintar. El 1946 s’acaba definitivament la seva relació amb Picasso i pateix diverses crisis d’ansietat. Es reclou al seu apartament de París i a la seva casa de Ménebres i abraça amb fervor la fe catòlica. En els darrers anys de vida, coneix Rose Toro García, que li farà d’infermera fins la seva mort.

Eixam vuit contes per a vuit veus, Sandra Comas. Voliana Edicions

Encara no t'has subscrit per RSS ? No et perdis aquest article!

Entrades relacionades

Comentaris

  1. Teresa Costa-Gramunt novembre 13, 2016

    Missatge

    • Teresa Costa-Gramunt novembre 13, 2016

      era una fotògrafa molt bona, la seva biografia fa escruixir.

Afegir un comentari

Nom Obligatori

Correu electrònic Obligatori

Lloc web Opcional

Have you Subscribed via RSS yet? Don't miss a post!

Barra lateral

Flaixos recents

Temes

Entrades recents